Tillfälligt erbjudande! Få en första bedömning av läkare utan kostnad för att se om vi kan erbjuda dig behandling.

Vi optimerar din hälsa

Om oss

Vital-T startades 2021 och är en registrerad svensk digital vårdgivare med patienter inom Europa.

Som vårdgivare är vårt mål att ligga i den absoluta framkanten vad gäller optimering av det manliga könshormonet baserat på den senaste kunskapen och forskningen.
Vår metodik bygger på ett patientcentrerat arbetssätt med hela mannens behov i fokus. 

Vi som arbetar i tjänsten är läkare med särskilt intresse för hormonoptimering tillsammans med dietister, psykologer och personliga tränare.

M.D, Docent

Martin CarlssonJag har under många år behandlat patienter och bedrivit forskning inom bland annat livsstilssjukdomar, diabetes och övervikt. De senaste åren har jag ägnat mig mycket åt modern vård med digitala verktyg.

Behandling av brist på manligt könshormon och övervikt har tidigare varit ett delvis bortglömt område av vård och samhälle där patienter ibland skuld och skambelagts. Detta ska vi ändra på. Jag  ser fram emot att med vår nya tjänst optimera hälsan för våra deltagare.
Mångårigt verksam som specialist inom endokrinologi, internmedicin och klinisk kemi. Föreläsare och författare.

Magnus Nyhlen

Massa aenean sed ipsum praesent enim. Porttitor iaculis augue pulvinar nam feugiat. Aliquam morbi ut ultricies elementum adipiscing purus proin semper. Viverra accumsan tempus, vitae auctor a. Dictumst cras dui sit feugiat. Enim nulla pulvinar urna sit eu placerat.

Elinor Medhammar

Lacus, ultrices in ultrices tellus odio nunc urna. Massa aenean sed ipsum praesent enim. Porttitor iaculis augue pulvinar nam feugiat. Aliquam morbi ut ultricies elementum adipiscing purus proin semper. Viverra accumsan tempus, vitae actor a.

Victor Alamo-Holm

Lacus, ultrices in ultrices tellus odio nunc urna. Massa aenean sed ipsum praesent enim. Porttitor iaculis augue pulvinar nam feugiat. Aliquam morbi ut ultricies elementum adipiscing purus proin semper. Viverra accumsan tempus, vitae actor a.

Calle Mauritzson

Lacus, ultrices in ultrices tellus odio nunc urna. Massa aenean sed ipsum praesent enim. Porttitor iaculis augue pulvinar nam feugiat. Aliquam morbi ut ultricies elementum adipiscing purus proin semper. Viverra accumsan tempus, vitae actor a.

Min resa och historien bakom Vital-T

Jag heter Magnus Nyhlen och är 47 år. Efter flera år av långa arbetsdagar som läkare och entreprenör samt tillvaron som småbarnsförälder började jag successivt känna mig allt tröttare, nedstämd, irriterad, hade ont i kroppen och var överviktig.

Oktober 2018 tog jag kontakt med en personlig tränare som tog fram ett program för kost, styrka och kondition. Under de följande månaderna fick jag vänja kroppen vid träning och lära mig prioritera om i livet så att träningen blev en del av mina vardagliga rutiner. Jag lärde mig även ett nytt sätt att äta för att bli mätt men som också skapade förutsättningar för bättre träningsresultat. Efter 18 månader hade jag gått ner cirka 25 kg men det var ändå något som inte stämde. Jag hade varken fått mer energi eller bättre humör och min muskelstyrka utvecklades inte alls som förväntat. Varje träningspass kändes som en enda lång uppförsbacke. I samband med en läkarkonsultation fick jag rådet att börja med antidepressiva, jag kunde ta läkemedel mot erektil dysfunktion vid behov och man tog en del blodprover bland annat för att kontrollera blodvärde, socker och ämnesomsättning, vilka alla var bra.

Under samma period lärde jag känna en äldre man där jag gick och tränade som frågade mig varför jag alltid såg så trött ut. Han sa att han kände igen sig och att man konstaterat brist på manligt könshormon. Redan dagen därpå var jag på provtagning och fick reda på att mitt nivå av manligt könshormon var mycket lågt. Detta ledde till en initial utredning för att ta reda på orsaken till mina låga nivåer, men man kunde snabbt konstatera att jag var frisk i övrigt. Jag kontaktade min kollega och specialist i endokrinologi, Docent Martin Carlsson, för vägledning och han rekommenderade mig att starta behandling för brist på manligt könshormon. Det tog cirka tre månader innan jag började känna av de första positiva effekterna. Först fick jag lite mer energi och tillbaka sexuell lust och idag efter två års behandling är mitt liv helt förändrat, livsglädjen är tillbaka och jag har energi till arbete, familj och träning. För mig har det inte varit en enkel väg utan det tog lång tid att hitta rätt dosering och intervall av behandlingen med manligt könshormon. Det finns också en utmaning i att korrigera andra hormon som påverkas av halten manligt könshormon.

Jag hade faktiskt själv, under ett samtal med en endokrinolog flera år tidigare tagit upp frågan, då jag läst en artikel om åldrande och brist på manligt könshormon och tyckte att det stämde in på mig. Han menade att man skulle undvika att kontrollera manligt könshormon, att diskussionen var överdriven och inte var baserad på vetenskap  och skulle jag gå ner några kilon så skulle mina symtom försvinna.  På vårdcentralen menade husläkaren att jag var irriterad och nedstämd för att jag arbetat för mycket under lång tid, övervikten berodde främst på dåliga matvanor och stillasittande. Jag kände mycket skuld kring min situation eftersom jag hade mig själv att skylla.

Som läkare blev jag nyfiken på hur det kan vara så att det viktigaste hormonet för mannen inte kontrolleras vid de symtom som jag hade. Jag har därför de senaste två åren ägnat mycket tid till att läsa forskningsartiklar, tagit del av patientberättelser och beprövad erfarenhet från hormonkliniker runt om i världen.

Min resa och erfarenhet tillsammans med all kunskap från grundarna Martin Carlsson, docent och specialist i internmedicin, endokrinologi,  Elinor Medhammar leg.dietist, Calle Mauritzon leg.psykolog och Victor Alamo Holm personlig tränare, är det som skapat sjukvårdstjänsten Vital-T.

Style + Substance

Build an audience in pure style.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.