Du behöver (20 portioner)
8 dl havregryn
4 dl blandade nötter/fröer
(t.ex. valnötter, pumpafrö, solrosfrö, sötmandel)
0,5 dl torkad frukt
(t.ex. russin, torkade aprikoser/fikon)
1,5 dl äppelmos utan tillsatt socker
0,5 dl rapsolja + 1 dl kokhett vatten
Lite salt
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
0,5 dl kokosflakes (tillsätts efter rostning)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt äppelmos och rör runt. Vill man ha sötare granola kan man öka till 2 dl äppelmos alternativt tillsätta 2-3 msk sötströ till blandningen.
- Koka upp vatten och blanda med rapsolja. Vänd ihop med det andra.
- Bre ut blandningen på en bakpappersklädd plåt.
- Rosta i ugnen cirka 1 h, rör om några gånger under tiden.
- Låt sedan granolan torka helt så den blir krispig.
- Tillsätt kokosflakes, blanda runt och förvara i en tät behållare.
Näringsinnehåll per portion (ca 0,75 dl granola)
Energi 150 kcal
Protein 4 g
Kolhydrater 12 g
Fett 10 g