Du behöver (4 port)
600 grytbitar av nötkött
1000 g krossade tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 palsternackor
3 msk oxfond
2 tsk sojasås
2 msk balsamvinäger
2 tsk torkad oregano
2 kanelstänger
2-3 lagerblad
1 dl syltlök
1/2 msk rapsolja (till stekning)
Ugnsrostad potatis
800 g potatis
1 msk rapsolja
Kryddor: salt/peppar/örtagårdskrydda
Gör så här:
- Skär grytbitarna i 2 cm stora bitar och bryn i lite olja
- Skala och skiva lök, pressa vitlök och stek med köttet.
- Häll i krossade tomater, oxfond, sojasås, oregano, kanelstänger och lagerblad. Låt grytan småkoka i cirka 1,5 h-2 h. Kolla grytan efter halva tiden och tillsätt 2-3 dl vatten.
- Skala och slanta morot och palsternacka. Lägg i grytan och låt koka med ytterligare ca 20-30 minuter till bitarna är mjuka. Tillsätt balsamvinäger och syltlök mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
- Gör i ordning ugnsrostad potatis. Skiva potatisen. Lägg på en plåt. Ringla över olja och kryddor. Rosta på 225 grader ca 40 minuter.
- Servera köttgrytan med ugnsrostad potatis och gärna en god sallad till.
Näringsinnehåll per portion
Energi 560 kcal
Protein 40 g
Kolhydrater 55 g
Fett 17 g