Du behöver (4 port)
3 dl havreris
1 tetrapack stora vita bönor
250 g färska champinjoner
2 st scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt matlagningsvin
1 tärning grönsaksbuljong + 3-5 dl vatten
2 dl riven parmesanost
4 st förkokta rödbetor (200 g)
2 tsk torkad timjan
1 liten påse rucola (65 g)
0,8 dl (50 g) hasselnötter
2,5 msk flytande smör & rapsolja
Salt/Svartpeppar
Gör så här:
- Koka havreriset 2-3 min kortare än anvisningen på förpackningen och skölj sen i kallt vatten.
- Hacka och fräs lök och vitlök i lite flytande matfettsblandning. Tillsätt skivade champinjoner och stek tills de är gyllenbruna. Koka upp buljongen, ställ åt sidan.
- Tillsätt havreriset och matlagningsvinet och låt koka ihop. Häll på buljong i omgångar och låt koka ihop, rör runt och späd med buljong när det tjocknar.
- Skiva rödbetorna i tunna skivor medan havreriset kokar. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och pensla med flytande smör & rapsolja. Krydda med timjan, salt och svartpeppar. Rosta mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 min
- Blanda i bönor i havrerisotton, krydda med timjan. Rör i riven parmesanost. Smaka av och krydda evt. mer.
- Rosta hasselnötterna några minuter i en torr stekpanna.
- Servera havrerisotto med rucola. Toppa med rostade hasselnötter och rödbetor.
Näringsinnehåll per portion:
Kcal 530
Protein 24 g
Kolhydrater 47 g
Fett 24 g