Du behöver (4 port)
600 g magert nöt eller fläskkött (t.ex. rostbiff, ryggbiff, oxfilé, fläskfilé, kotlett)
800 g potatis
500 g haricotsverts (frysta, upptinade)
1-2 vitlöksklyftor
salt/peppar
1 msk flytande smör & rapsolja (färdig matfettsblandning)
Smal bearnaisesås
2 dl minifraiche (5 %)
2 äggulor
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2-1 msk torkad dragon
salt/vitpeppar
1-2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
- Börja med klyftpotatisen. Om skalet är fint behöver potatisen inte skalas, bara skölj och dela. Blanda med 1 msk flytande smör & rapsolja. Krydda med salt/peppar och andra valfria kryddor (Tips! Örtagårdkrydda passar bra). Lägg på en bakplåtsklädd plåt och tillaga på 200 grader varmluftsugn, ca 30-35 min.
- Värm upp minifraiche under omrörning och lägg i buljongtärningen. Låt puttra på låg värme tills buljongen löst sig. Sänk värmen till 1:-2:an och vispa ner äggulor och kryddor. Värm upp under omrörning tills att såsen börjar tjockna lite. Rör hela tiden. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Stek haricotsverts på medelhög värme tillsammans med vitlök.
- Krydda och stek köttet på båda sidor några minuter. Ett tips är att ha ugnen på och eftersteka köttet några minuter i 175 grader ugn.
- Servera kött med klyftpotatis, haricotsverts och bearnaisesås.
Näringsinnehåll per portion:
Kcal 450
Protein 41 g
Kolhydrater 38 g
Fett 12 g